På slutet har jag riktigt nördat in mig på basmönster för olika typer av sjalar. Först testade jag 3 olika sätt att sticka en trekantssjal, sedan plockade jag upp en av mina gamla favoriter den asymmetriska sjalen och nu har turen kommit till halvcirkelsjalen.
De olika basmönstren, eller teknikerna om du så vill, intresserar mig eftersom det blir så tydligt hur placeringen och upprepningen av ökningar skapar olika former, och även hur samma form kan uppnås på flera olika sätt. Fascinerande!

att Använda basmönster som ram
Dessutom gillar jag basmönster efter jag gärna stickar ”efter eget huvud” och basmönster är perfekta att använda som ramverk att sedan fylla med sina egna idéer.
Om ett bra basmönster följs till punkt och pricka så blir det ett trevligt basplagg. Till exempel en enkel rätstickad sjal eller en slätstickad raglantröja kan vara hur fina som helst och jag har många såna plagg i min garderob. De är mina mest använda plagg eftersom att de är enkla, passar till allt och är bekväma att ha på sig.
Men jag gillar också att utgå från ett basmönster eller en teknik och sätta min egen krydda på det. Byta garn och räkna ut hur jag ska få det att stämma, lägga till några detaljer Kanske dyker det upp en fläta mellan raglanökningarna eller kanske blir det en annan krage, ett flerfärgsmönster, ränder eller varför inte ett strukturmönster.

Det här mönstret på en halvcirkelsjal är ett typiskt sådant basmönster som enkelt kan fyllas med egna idéer!
Rätstickningen kan bytas ut mot valfri struktur eller spets och omslagen kan bytas ut mot andra typer av ökningar. Bara att testa olika garner, färger och stickstorlekar göra jättestor skillnad!
Men nog med nörderier nu. Nu ska vi sticka en halvcirkelsjal på enklaste möjliga sätt!
Garn och stickor
Den enkla halvcirkelsjalen stickas i vilket garn och vilka stickor du vill. Eftersom mönstret är uppbyggt så att du stickar på tills du är nöjd med storleken så spelar stickfastheten ingen roll. Så har du något fint garn som ligger till sig i väntan på rätt projekt så kan det vara dags nu 🙂
För referens så är min lilla testsjal stickad i ett vanligt 8/4 bomullsgarn på sticka 3mm.
Den blev tydlig och bra som exempelbild, men om jag väljer att sticka en riktig sjal i det här garnet så skulle jag välja en lite större sticka för att få en luftigare och mer följsam vår och sommarsjal.

Så stickas en enkel halvcirkelsjal
Du behöver valfritt garn och stickor som passar till. Gärna rundsticka om du vill göra en större sjal eftersom det kommer blir många maskor på slutet.
Du behöver också två stycken stickmarkörer, har du inga går det lika bra att knyta garnöglor i en annan färg och sätta på stickan.
De första 5 varven stickas bara en gång, sedan upprepas varv 6-9 tills sjalen är lagom stor. Var fjärde varv ökas det 6 maskor, de återstående varven är rätstickade. Om du inte väljer att göra något annat kul förstås!
Lägg upp: 3 maskor med valfri uppläggning.
Varv 1: 1 rät, omslag, 1 rät, omslag, 1 rät (5 maskor)
Varv 2: Räta maskor
Varv 3: 1 rät, omslag, 3 räta, omslag, 1 rät (7 maskor)
Varv 4: Räta maskor
Varv 5: 1 rät, omslag, 1 rät, omslag, placera en markör, 1 rät, omslag, 1 rät, omslag, placera en markör, 1 rät, omslag, 1 rät, omslag, 1 rät. (13 maskor)
Från och med nu stickas tre räta varv och ett ökningsvarv till sjalen är så stor som du vill ha den. Kanske blir den en liten provsjal i dockstorlek som min, kanske blir den två meter lång. Du bestämmer!
Varv 6, 7 och 8: Räta maskor
Varv 9: 1 rät, omslag, räta till nästa markör, omslag, flytta markör, 1 rät, omslag, räta till nästa markör, omslag, flytta markör, 1 rät, omslag, sticka till en maska återstår, omslag, 1 rät.
När du är nöjd med storleken är det dags att maska av löst, använd en metod du känner dig bekväm med. Avmaskningen behöver vara lös så att sjalen kan sträcka ut sig i sin fulla storlek. Blir det för stramt så repa upp och testa med en större sticka.