Ibland står det i stickmönster att det ska minskas eller ökas ett antal maskor jämnt fördelat över varvet. Det låter lite krångligt och kan känns ännu krångligare, men det är egentligen inte speciellt svårt att räkna ut.
I det här inlägget visar jag hur du räknar ut hur minskningar och ökningar fördelas jämnt över ett varv.
Dela upp uppgiften i steg
När en uppgift känns svår brukar det oftast hjälpa att dela upp den och ta det steg för steg. Att räkna ut hur du ska minska eller öka maskor jämnt fördelade är inget undantag!
Jag brukar göra det här i tre steg. Det första steget är att dela upp maskorna i grupper, steg två är att se till de är centrerade, och tre är att faktiskt göra din ökningar eller minskningar.
Sättet att räkna på ser lite olika ut beroende om du stickar fram och tillbaka eller runt. Vi tittar på att sticka fram och tillbaka först och sedan kommer alltihop igen, fast anpassat för rundstickning!
Öka/minska jämnt fördelat när du stickar fram och tillbaka
Steg 1: Dela upp maskorna
Först behöver maskorna delas upp i grupper som innehåller samma antal maskor, eller så nära som möjligt. Du behöver inte dela upp maskorna fysiskt med markörer eller så, utan det är mer ett sätt att tänka.
Dela antalet maskor på stickan med antalet maskor som ska minskas/ökas, plus ett.
Den extra ettan är där för att minskningarna/ökningarna ska hamna centrerat på arbetet.
Om du delar med det exakta antalet minskningar/ökningar kommer den sista minskningen/ökningen att hamna längst ut i kanten vilket kan göra kanten ojämn och ge det stickade fel form.
Ex. Du har 100 maskor på stickan och ska minska eller öka 20 maskor.
Då räknar du så här: 100/(20+1)=4,76
Bilden nedan visar skillnaden om du delar med det faktiska antalet jämfört med hur det blir om du lägger till ett innan du delar.
Steg 2: Centrera minskningar/ökningar
Sticka fram och tillbaka: Det går ju inte att dela in maskorna i grupper om 4,76, så vi kommer att dela in dem så att varannan grupp har 4 maskor och varannan har 5 maskor.
Det blir då 11 gruper med 4 maskor, 11*4=44, och 10 grupper med 5 maskor, 10*5=50
44 maskor + 50 maskor=94 maskor.
Det är viktigt att minska/öka centrerat på plagg stickade fram och tillbaka dels eftersom det kan synas att mönstret som bildas inte är symmetriskt. Och ännu viktigare så kan det påverka passformen om minskningar/ökningar placeras längre ut i kanten på ena sidan.
I vårt exempel får vi 6 maskor över (100-94=6) de sex maskorna fördelas jämnt mellan sidorna, vilket ger tre extra maskor i början av varvet och tre i slutet av varvet.
Om du får ett ojämnt antal maskor över så kan du ha en maska mer i början eller slutet, en enda maska gör ingen större skillnad!
Steg 3: Sticka minskningar eller ökningar
Om du ska minska: stickar du tills två maskor är kvar av varje grupp och använder de två sista maskorna till att minska med valfri metod, i vårt exempel ser det ut så här:
sticka 3, (sticka 2, minska, sticka 3, minska) upprepa () 10 gånger, sticka 4, sticka 3
Om du ska öka: stickar du alla maskor i segmentet och ökar sedan en maska på valfritt sätt. Med siffrora från vårt exempel ser det ut så här:
Sticka 3, (sticka 4, öka, sticka 5, öka) upprepa () 10 gånger, sticka 4, sticka 3
Jag hoppas verkligen att det här inlägget var till hjälp och inte öka på förvirringen! Det som känns helt logiskt för en gör ju inte alltid det för en annan… 🙂
Minska/öka jämnt vid rundstickning
Steg 1: Dela upp maskorna
Dela antalet maskor på stickan med antalet maskor som ska minskas. (Du ska inte dela upp i en extra grupp när du stickar runt)
Ex, Du har 100 maskor på stickan och ska minska eller öka 20 maskor.
Då räknar du så här: 100/20=5
Steg 2: Centrera maskorna – kan vi hoppa över!
Vid rundstickning behöver du inte ta hänsyn till att det ska finnas maskor kvar i slutet för att ökningar/minskningar ska hamna centrerat. Det är därför du inte behöver plussa på en innan du delar och det är därför vi nu raskt hoppar till steg 3!
Steg 3: Sticka minskningar eller ökningar
Om du ska minska: stickar du tills två maskor är kvar av varje grupp och använder de två sista maskorna till att minska med valfri metod, i vårt exempel ser det ut så här:
Vi hade 100 maskor och skulle minska med 20 maskor. Vi delar då upp de maskor vi har på stickan i 20 grupper och får 5 maskor i varje. 100/20=5 De två sista maskorna av de fem används till minskningen.
(Sticka 3, minska) varvet ut, du har nu 80 maskor.
Om du ska öka: stickar du alla maskor i segmentet och ökar sedan en maska på valfritt sätt. Med vårt exempel blir det så här:
Vi hade 100 maskor och skulle öka 20 gånger. För att ökningarna ska hamna jämnt över varvet så behöver vi dela upp våra 100 maskor i 20 grupper. 100/20=5
(Sticka 5, öka), upprepa varvet ut, du har nu 120 maskor.
Ett par tumregler att ha med sig
Det händer rätt ofta att det inte går jämnt ut när antalet maskor delas med antalet ökningar eller minskningar. Då får en jämka så att det blir så jämnt som möjligt.
Om du får en decimal på 0,5 eller över
En tumregel är att om du får ett tal med en decimal som är större än 0,5 så delas maskorna in så att varannan grupp är närmsta heltal avrudat neråt. Och varannan grupp är en maska större.
Till exempel om du har 30 maskor och ska öka 4 gånger. 30/4=7,5
Du stickar då (7 maskor, öka, 8 maskor öka) 2 gånger.
Om det inte går jämnt ut så får man placera ut extra maskor, eller dra bort om det är för få, ur en eller ett par grupper.
Om du får en decimal mindre än 0,5
Till exempel om du har 50 maskor och ska öka 7, då får du en decimal som är mindre än 0,5. Nämligen 50/7=7,14
Då är tumregeln att du delar in dina maskor i grupper om 7 och helt enkelt låter de som ”är över” hamna i sista gruppen.
I det här fallet skulle det blir 1 maska (7*7=49, 50-49=1) och det går utmärkt, men om det blir många maskor över kan du överväga att sprida ut dem på fler grupper.
Jag hoppas verkligen att det här inlägget var till hjälp och inte ökade på förvirringen! Det som känns helt logiskt för en gör ju inte alltid det för en annan… 🙂
Mer att läsa:
I kategorin Minskningar hittar du alla inlägg jag skrivit om att minska i stickning!