Sticka enkel asymmetrisk sjal

Att sticka sjalar i fina färger och mjuka garner är härligt! Ett av de enkla basmönster jag återkommer till är den här asymmetriska sjalen. Den är lättstickad med bara två varv att memorera och kan stickas med vilket garn och vilka stickor som helst.

Den långsmala sjalen kan lindas många varv runt halsen när det är kyligt, eller hängas lite lösare när det är varmt. Den blir också mindre bylsig under jackan än en mer traditionell trekantssjal. 

Den asymmetriska sjalen har formen av en långsmal trekant där alla sidor är olika långa. 

På stickorna just nu! En asymmetrisk sjal stickad i Onion no 3, ett garn av 70% ekologisk ull och 30% nässelfiber. Rekommenderad stickstorlek är 3mm, jag stickar på rundsticka storlek 4mm. Jag vet tyvärr inte vad färgerna heter då jag slarvat bort banderollerna…

Att kombinera stickor och garn

En asymmetrisk sjal kan stickas i vilket garn och med vilka stickor du vill. Valet av garn och stickor påverkar sjalens utseende, men även hur den känns att bära och hur fort den går att sticka. 

  • Stora stickor: ger stora maskor vilket betyder att sjalen växer fram fortare. Med tunt garn blir sjalen luftig och lätt med stora öppna maskor. Med ett grövre garn får du en varmare, tjockare och även tyngre sjal.
  • Tunna stickor: ger små maskor, det kommer ta längre tid och sjalen blir tätare stickad. Med tunna stickor kan du få en tät sjal utan att den blir tung eller för tjock.
  • Typ av stickor: En lite längre rundsticka har plats för många maskor och du kan bre ut maskorna på stickan för att verkligen se hur det blir och mäta om du vill göra det. Det går att sticka den här typen av sjal på jumperstickor också, men var beredd på att det kan bli trångt om du stickar en större sjal i ett tjockt garn.

För att få en mjuk och följsam sjal utan att maskorna blir så stora att den blir luftig brukar jag välja stickor som är en storlek större än vad som rekommenderas för garnet. Vill jag däremot sticka en lätt och skir sjal med stora maskor, så väljer jag stickor som är flera storlekar större än det står på banderollen. 

Den här typen av sjal är perfekt att sticka av restgarner. Kanske du har några udda nystan i färger som passar fint ihop att göra ränder eller större enfärgade block av. Om du har många smårester i liknande tjocklek så kan det blir fint att göra två varv i en färg och sedan byta, eller varför inte blanda hejvilt?!

Prova dig fram! Sticka sticka några varv så får du en liten minisjal, titta och känn vad du tycker. Det finns inga rätt eller fel, gillar du resultatet är det bara att fortsätta sticka, annars repa upp och byt stickor / garn.

En asymmetrisk sjal som hängt med några år! Den är stickad i Drops Cotton Merino och otroligt mjuk och skön att vira om halsen, en riktigt favorit. Den var inte riktigt lika långsmal från början, men har tänjt sig efter idog användning både utomhus och inne.

Så stickas en enkel asymmetrisk sjal

Sjalens lite udda (men trevliga!) form skapas genom att det stickas minskningar längs med den ena kanten och ökningar längs den andra kanten. Antalet maskor ökar med 1 maska per 2 varv. 

Även den här sjalen har några år på nacken, den är stickad i en alpackablandning från Adlibris som gått ur sortimentet. Den är otroligt mjuk och varm!

Lägg upp: 5 maskor

Varv 1: räta tills en maska återstår, 1 avig. 

Varv 2: Lyft första maskan avig med garnet bakom arbetet, 1 rät, 2 räta ihop, räta tills 2 maskor återstår. Gör 1 omslag, 1 rät, 1 omslag, 1 avig.

Upprepa varv 1 och 2 tills du får slut på garn eller är nöjd med storleken 🙂

Att lyfta första maskan avig med garnet bakom arbetet på varje varv och att sticka den sista maskan avig på alla varv ger en fin kant.

När kantmaskorna stickas på alla varv är det lätt att kanten blir lite ojämn och bubblig eftersom den blir lite lös. När första maskan lyfts blir kanten lite jämnare och det bildas en fin kedja av V:n. Jag har skrivit mer om att sticka fina kanter i det här inlägget!

Så här blir kanten när första maskan lyfts och sista stickas avig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen