Mönster: Sticka en päronformad pumpa av restgarner

Här får du ett mönster för att sticka en päronformad pumpa av restgarner.

Den här päronformade pumpan kan stickas i vilket garn du vill, välj ett tunt garn för en liten gullig päronpumpa.

Väljer du ett tjockare garn alternativt kombinerar två eller flera garn så får du en större pumpa.

Pumporna på bilden är stickade med stickor 3,5 mm respektive 2 mm. Den högra är 8 cm tvärs över och 15 cm hög. Den vänstra är 5 cm bred och 10 cm hög.

På den mindre är stjälken stickad i ett något tjockare garn än själva pumpan, vilket inte var helt lyckat. Men, men så kan det bli när det är restgarner inblandade!

Jag har även gjort ett mönster på en pumpa i en mer traditionell form som du kan hitta här. De två mönstren använder samma tekniker och matchar varandra väl, det blir väldigt fint att blanda båda sorterna i olika storlekar, färger och material!

Vad du behöver för att sticka en pumpa av restgarn

  • Valfritt garn, en eller flera färger till själva pumpan och en avvikande färg till stjälken.
  • Stickor som passar till garnet
  • Fyllning, till exempel gula ärter, fiberfyllning eller vad du har till hands
  • Sax
  • Nål att fästa trådarna med
  • Stickmarkör

Garn

Du kan använda vilket garn du vill till restgarnspumpan. 

Som du såg på bilden överst ger tjockare garn och större stickor ger en större pumpa och tunnare garn/tunnare stickor ger en mindre pumpa. 

Eftersom pumpan är för dekoration och inte kommer behöva tvättas och bäras mot kroppen så kan du blanda fibrer som du vill här. Bomull, ull, akryl, glitter… ta vad du vill och kombinera ihop till en tjocklek du gillar.

För referens så stickade jag min större pumpa med dubbelt garn, ett tegelfärgat Drops Fabel som jag höll tillsammans med Ullcentrums tvåtrådiga, en rosa färgad på grått. 

Till stjälken använde jag ett grått garn som jag tror kan vara Drops Merino Extra Fine, men jag har många grå merinosnuttar i restlådan så risken finns att jag minns fel 🙂

Den mindre pumpan är stickad i enkelt Drops Fabel och ett gråbeige garn som kan vara Sterk från Du store alpakka. 

Men varför inte göra en fluffig pumpa i rosa mohair och guldglitter, om det är vad som finns bland dina restgarner!

Stickor

Rundsticka (för att sticka magic loop) eller strumpstickor i en storlek som passar garnet du valt.

Min lilla pumpa är stickad på en 60 cm rundsticka i strl 2 mm. Till den större använde jag en 80 cm rundsticka i storlek 3,5 mm. 

Lilla pumpan blev 5 cm i diameter på det bredaste stället och ungefär 10 cm hög, stjälken inräknad. Den större blev 8 cm i diameter och ungefär 15 cm hög.

Det är dock viktigt att inte ta för stora stickor i förhållande till garnet eftersom tyget behöver vara tätt nog för att inte fyllningen ska lysa igenom. 

Fyllning

Jag fyllde mina med torkade bönor som gör pumpan tung nog att stå stadigt. Dessutom är det billigt att köpa i mataffären. Ris skulle nog också fungera, men då krävs det att du häller det i en gammal strumpa eller en liten tygpåse så att det inte läcker ut mellan maskorna.

Vill du låta barnen leka med pumpan kanske vanlig stoppning/fyllning är ett säkrare kort, dock finns risken att pumpan blir för lätt för att kunna stå upp.

Ytterligare ett alternativ är att ta det som finns till hands, till exempel tygrester som är för små att göra något av. Jag brukar spara alla mina avklippta garnändar (när jag fäster trådar) i en burk och använda som fyllning i den här typen av projekt när jag har tillräckligt mycket. 

Tekniker som används

Uppläggning för att sticka från mitten och ut

Pumpan är stickad från bottens mitt och ut vilket betyder att uppläggningen finns i själva centrum av botten.

Jag använde Judy´s magic cast on, den är enkelt att göra med lite svår att förklara i text. Med hjälp av en video går det dock som en dans!

Så om du inte har gjort den här uppläggningen förut eller behöver fräscha upp minnet kan du titta på den här videon från Järbo.

Ett annat alternativ är att använda Pinhole cast on. Jag har inte hittat något video med svenskt tal som visar den här den här uppläggningen, dock har jag gjort en tidigare med engelsk text. Den kan du se här!

Tre olika ökningar

Stickmönstret till den päronformade pumpan använder tre olika ökningar. På första varvet stickas alla maskor i både främre och bakre maskbågen. 

Ökningarna placeras så att de lutar ut från mittenmaskan och bildar en dekorativ linje i mitten av ”klyftan”.

Senare ökas det på båda sidorna av en rät maska, ökningen ska luta åt höger till höger om maskan och åt vänster till vänster av maskan. 

Jag har skrivit högerlutande och vänsterlutande eftersom att det finns olika sätt att öka åt höger respektive vänster.

I exemplet har jag använt mig av ökningarna där du plockar upp tråden mellan två maskor och stickar den olika beroende på vilket håll du vill att maskan som formas ska luta åt, de som kallas för M1R och M1L i mönster skrivna på engelska.

Två olika minskningar

För att få pumpan att smalna av i sin päronform används minskningar. 

Centrerad dubbel minskning, som dyker upp först, minskar bort två maskor samtidigt så att det ser ut som att de försvinner in bakom mittenmaskan. Det är en snygg minskning som matchar ökningarna som gjorts tidigare. 

Centrerad dubbel minskning på vartannat varv är det som bildar kedjan av maskor som ser ut att ligga utanpå slätstickningen.

Centrerad dubbel minskning stickas över de tre mittersta räta maskorna i varje sektion. Två maskor lyfts samtidigt som de vrids. Vridningen uppstår genom att stickan förs in först genom den andra maskan sedan genom den första. Tredje maskan stickas rät och de båda lyfta maskorna dras över den tredje. 

Den andra minskningen som används är sticka två aviga ihop, vilket är precis vad det låter som. Istället för att sticka 1 avig åt gången stickar du två samtidigt så att de stickas ihop till en maska.

Mönster: Sticka en päronformad pumpa av restgarner

Pumpan stickas från mitten i botten och formas med hjälp av först ökningar och sedan minskningar.

De aviga maskorna delar upp pumpan i 6 klyftor eller sektioner, alla sektioner stickas likadant. Det som står mellan två asterisk-tecken bildar en sektion, sedan upprepas detta ytterligare fem gånger tills du kommit varvet runt.

Vid färgbyten och andra situationer då du behöver skarva garnet stickar du några (3-5) maskor med både det nya och det gamla garnet. Låt sedan tråd ändarna hänga kvar på insidan av pumpan, de kommer att döljas inuti den färdiga pumpan.

Lägg upp: 6 maskor med en uppläggning som passar för att sticka runt från mitten och utåt. Jag använde Judy’s magic cast on, Järbo har en bra instruktionsvideo om du behöver. Fördela maskorna som du vill ha dem, det blir ju olika beroende på om du valt rundsticka eller strumpstickor.

Varv 1: Om du vill använda en markör i början av varvet kan du placera den nu. Öka i varje maska genom att sticka varje maska i både den främre och den bakre maskbågen. Nu har du 12 maskor. 

Varv 2: *sticka i främre och bakre maskbågen, 1 avig*, upprepa *–* varvet ut. Nu har du 18 maskor.

Varv 3: *1 rät, 2 aviga*, upprepa *–* varvet ut. 

Varv 4: *öka en maska med högerlutning, 1 rät, öka en maska med vänsterlutning, 2 aviga*, upprepa varvet ut. Nu har du 30 maskor. 

Varv 5: *3 räta, 2 aviga*, upprepa varvet ut

Varv 6: *1 rät, öka en maska med högerlutning, 1 rät, öka en maskan med vänsterlutning, 1 rät, 2 aviga*, upprepa varvet ut. Du har nu 42 maskor. 

Varv 7: *5 räta, 2 aviga*, upprepa varvet ut.

Varv 8: *2 räta, öka en maska med högerlutning, 1 rät, öka en maska med vänster lutning, 2 räta, 2 aviga, upprepa varvet ut. Du har nu 54 maskor.

Varv 9–22: *7 räta, 2 aviga* upprepa varvet ut.  

Varv 24: *2 räta, gör en centrerad dubbel minskning, 2 räta, 2 aviga*, upprepa varvet ut. Du har nu 42 maskor.

Varv 25–28: *5 räta, 2 aviga*, upprepa varvet ut. 

Varv 29: *1 rät, gör en centrerad dubbel minskning, 1 rät, 2 aviga*, upprepa varvet ut. Du har nu 30 maskor.

Varv 30–33: *3 räta, 2 aviga, upprepa varvet ut.

Fäst tråden från uppläggningen nu (om du inte gjort det tidigare) du kommer inte att komma åt den när pumpan är fylld. Fyll sedan pumpan nu innan öppningen blir för trång. 

Varv 34: *3 räta, 2 aviga ihop*, upprepa varvet ut. Du har nu 24 maskor.

Varv 35–44: *3 räta, 1 avig*, upprepa varvet ut. 

Om du vill ha fyllning även i pumpans hals så stoppar du i den nu innan de sista minskningarna.

Varv 45: *gör en centrerad dubbel minskning, 1 avig*, upprepa varvet ut. Du har nu 12 maskor.

Ta av garnet och byt färg för att sticka stjälken. 

Varv 46–58: *1 rät, 1 avig*, upprepa varvet ut.

Ta av garnet och använd en nål för att dra det igenom alla maskorna, dra åt så att öppningen sluts och fäst alla trådar. 

Bra jobbat! Ta nu en fin bild och lägg ut på instagram och skryt lite!
Glöm inte att tagga @stickigt.se så att jag också får se 🙂

Sticka på engelska 

  • Att sticka i båda maskbågarnarna = kfb, knit front and back
  • Att öka en maska åt höger = m1r, make one right
  • Att öka en maska åt vänster = m1l, make one left
  • Centrerad dubbel ökning = cdd, centered double decrease
  • Sticka två aviga ihop = p2tog, purl two together

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen