7 tips: Förebygg att stickat rullar sig

Att stickat rullar sig kan ställa till det ibland. Det är inte jättekul när den nystickade halsduken rullar ihop sig till en tub eller nederkanten på tröjan rullar upp sig.

Men det finns sätt att förebygga att stickat rullar sig eller helt enkelt ta kontroll över rullandet och dra nytta av det. Här följer 7 tips på hur du stoppar dina framtida stickalster från att krulla sig i kanterna!

  1. Sticka kanter med andra ytmönster
  2. Vänd situationen till din fördel med kontrollerade rullkanter.
  3. Gör en stickad fåll
  4. Sticka en vikkant
  5. Sticka på stora stickor
  6. Välj dubbelstickning istället för slätstickning
  7. Sticka runt istället för fram och tillbaka

1. Sticka kanter med ytmönster

Det här kan vara det vanligaste sättet att stoppa slätstickat från att rulla sig. Och det är ett bra sätt!

Fördelar: Det är enkelt att göra, fungerar nästan alltid och det ser fint ut. Vad mer kan en stickare begära?

Nackdelar: Ja, det var väl det där med fungerar NÄSTAN alltid. Det kan hända att kanter stickade med ytmönster viker sig och inte vill ligga slätt.

Om du råkar ut för en kant som viker ut sig så kan det bero på ett par olika saker. 

  • Kanten är för smal. Spänningen i det stickade får kanten att vika sig. Om det här händer testa att göra en bredare kant. För kanter i sidorna lägger du till fler maskor och för över/underkant stickar du fler varv.
  • Du stickar hårt. Prova att använda större stickor, det kommer att göra dina maskor lösare och mer ”avslappnade”. Tänk bara på att större stickor betyder större maskor vilket också betyder att slutresultatet blir större.

Resårkant som ser slätstickad ut

En resårkant som ser ut som slätstickning, hur är det möjligt? Med hjälp av lyfta maskor blir resåren så tät att den ser ut som slätstickning. Samtidigt innehåller den en tillräckligt stor variation av olika maskor för att den inte ska rulla sig.

Resultatet blir en kant som är tjockare, ovillig att rulla sig och med mer stadga än slätstickning samtidigt som den inte skiljer sig så mycket åt i utseende från rätsidan.

Den här provlappen är stickad med 1+1 resår (1 rät, 1 avig) i över- och underkant.
Resten är slätstickad med sidokanter i resår med lyfta maskor, kanterna är 5 maskor i vardera sidan.
På avigsidan däremot kommer du att se tydlig skillnad eftersom den här kanten ser ut som rätsidan på slätstickat både på rät- och avigsidan.

Till provlappen på bilderna har jag använt ett merinogarn som gör maskorna väldigt tydliga. Om du skulle använda den här kanten på ett plagg stickat i mer rustik ull eller ett fluffigt garn skulle den inte alls vara lika synlig som här.

Instruktionen här nedanför är skriven för att sticka resårkanten i bägge sidorna av din stickning. Då lägger du upp tio extra maskor, fem i varje sida.

Så tio kantmaskor för en halsduk där båda sidokanterna är synliga eller fem för framstycket på en kofta där ena kanten kommer att sys ihop med bakstycket.

Om du vill ha en bredare kant ökar du antalet maskor, till ett valfritt ojämt antal.

Gör så här

Lägg upp: 10 kantmaskor, 5 i vardera sidan.

Rätsidan: lyft 1 maska avig med garnet bakom, 1 rät, 1 avig, 1 rät, 1 avig. Sticka tills 5 maskor återstår. Sticka 1 avig, 1 rät, 1 avig, 1 rät, 1 avig.

Avigsidan: lyft 1 maska avig med garnet bakom, 1 avig, lyft 1 maska avig med garnet bakom, 1 avig, lyft 1 maska avig med garnet bakom. Sticka tills 5 maskor återstår. Lyft 1 maska avig med garnet bakom, 1 avig, lyft 1 maska avig med garnet bakom, 2 aviga.

Fler exempel på kanter i ytmönster

Alla sorters mönster som innehåller en någorlunda jämn blandning av aviga och räta maskor kan fungera som kanter. Exempelvis mosstickning, dubbel mosstickning, rätstickning och alla typer av resårer.

Även hålmönster fungerar bra, det beror på vilket uttryck du vill ha, vad du stickar och vilket garn du använder.

Är du osäker, pröva dig fram på en provlapp!

Mosstickade kanter

Rätstickade kanter

2. Ta kontroll över dina rullkanter!

Dra nytta av spänningen som får slätstickningen att vilja att rulla ihop sig istället för att kämpa emot. Du kan medvetet lägga till rullkanter i över- och nederkant på din stickning och kontrollera hur långt kanten rullar sig med hjälp av några varv resår.

Till exempel kan det vara fint med en rullkant i halsringningen och längs ärmsluten och nederkanten på en tröja eller kofta.

Om du stickar en mössa kan du lägga till några varv slätstickning under resåren för en fin kant eller göra en helt slätstickad mössa som får rulla sig i nederkant. Den tajta passformen på mössan kommer att stoppa den från att rulla för långt.

Här ser du hur rullkanten ser ut både i över och underkant. Mittensektionen är stickad med ett enkelt struktur mönster bestående av räta och aviga varv. Längre ner finns även en bild av avigan.

Göra en rullkant vid uppläggningen

Lägg upp dina maskor och sticka slätstickning i sex varv eller mer. Sex varv behövs för att det ska bli en rulle, vill du ha den större är det bara att lägga till några varv. Det är en smaksak så testa dig fram till vad du gillar.

Sedan är det dags att ta kontroll och sätta stopp för rullningen genom att sticka några varv resår innan du fortsätter enligt mönstret. Återigen är det en smaksak hur många varv du vill ha, men minst två varv resår behövs.

Provlappen på bilderna är stickad med 6 varv slätstickning och 2 varv resår (1 rät, 1 avig).

Rullkant i över- och underkant sedd från avigsidan.

Göra en rullkant vid avmaskningen

För att lägga till en rullkant innan du maskar av gör du tvärtemot hur du gjorde vid vid uppläggningen.

Sticka fram till det varv där du vill påbörja rullkanten.

Börja med minst två varv resår och sticka därefter sex eller fler varv slätstickning och maska av.

3. Slätstickad fåll som sys på plats

Det är lite mer jobb att sticka en fåll och sy den på plats än att göra en mönsterstickad kant. Men det ser minst lika fint ut och fungerar precis lika bra!

Med fåll menar jag en invikt och kant som sys fast på avigsidan. Fållen placeras i över eller nederkant. Vill du ha en liknande lösning för en sidokant så tror jag att tips nummer 4 Sticka en vikkant är något för dig!

För att göra en fåll behöver du lägga till några centimeter extra som sedan viks in mot avigsidan och sys fast. Jag har fuskat och nålat fållen på bilderna, det kommer att se bättre ut när du har gjort det ordentligt 🙂

Rätsidan. Här har jag förberett för att göra en fåll. Först några varv slätstickning och sedan ett avigt vikvarv innan jag stickat vidare.
Avigsidan.

Fåll när du stickar nerifrån och upp

Bestäm hur bred du vill göra fållen. En långkofta i slätstickning kommer behöva en bredare fåll än en tunn sommartopp. 

Sticka slätstickning så många centimeter som fållen ska vara. Sticka sedan ett avigt varv (vikvarv) från rätsidan, det aviga varvet kommer att hjälpa fållen att vika sig mot avigan. Sticka sedan enligt ditt mönster eller eget huvud och kom ihåg att mäta arbetet från det aviga varvet, inte uppläggningen!

Rätsidan. Jag har fuskat och nålat fållen på bilderna, det kommer att se bättre ut när du gjort det ordentligt 🙂
Avigsidan.

När det är dags att sy fast fållen viker du den mot avig sidan vid vikvarvet (det aviga varvet) och syr fast kanten. Sy med små stygn och se till att fållen ligger slätt så kommer den knappt att synas från framsidan. 

Fåll när du stickar uppifrån och ner

När du börjar sticka uppfrån och arbetar dig nedåt, så blir fållen det sista momentet istället för det första.

När du stickat sista varvet så ska du inte avmaska, utan nu är det istället dags att sticka ett vikvarv. Det kan vara ett avigt varv från rätsidan eller en picotkant (mer om den strax!)

Efter vikvarvet stickar du slätstickning så många varv som du vill att fållen ska vara och maskar av. Vik upp fållen mot avigsidan längs det aviga varvet och sy fast den. 

Om du stickar ett hålvarv som vikvarv blir resutatet de här söta små uddarna.

Fåll med picoter

Om du vill lägga till en liten fin detalj kan du göra en picot-kant ( en liten uddkant) istället för det aviga vikvarvet.

Det är lätt att göra och ger ett annat uttryck än den helt slätstickade fållen.

Istället för det aviga varvet stickar du ett hålvarv som görs så här: 

*Sticka två räta maskor tillsammans, 1 omslag* hela varvet. Avsluta varvet med att sticka två räta maskor ihop eller en rät maska beroende på hur många maskor du har kvar. Omslagen stickas som vanligt, alltså inte vridna, på nästa varv.

I övrigt görs fållen likadant som fållen med avigt vikvarv.

4. Sticka en vikkant

Vikkanter stoppar slätstickat från att rulla sig i sidokanterna. En vikkant liknar en fåll, fast den görs i ena eller bägge sidorna av stickningen istället för i början eller slutet. 

I vikkanten använder vi spänningen i det stickade till vår fördel.

Genom att lägga till flera kantmaskor och lyfta den maskan som är emellan kanten och resten av stickningen på vartannat varv skapas en spänning i tyget som får kanten att vika sig mot avigsidan. Den lyfta maskan kallas ibland för vikmaska då det är den som får kanten att vika sig.

Du hittar en utförligare beskrivning på hur man gör i den här artikeln!

5. Sticka på stora stickor

Att gå upp i stickstorlek sägs kunna hjälpa slätstickat att ligga plant. Tanken är att större stickor ger större maskor och därmed mindre spänning i tyget.

Jag testade det här på tre olika provlappar. De är alla stickade med samma antal maskor, samma antal varv och garn ur samma nystan (Drops merino extra fine), den enda skillnaden är stickstorleken. Jag använde stickor i storlekarna 3,5mm, 5mm och 8mm. Du kan se resultatet nedan!

Det blir lite många bilder här, men jag ville få med både rät- och avigsidorna så att det går att jämföra. Slätstickat rullar sig ju gärna åt båda sidorna.

Rätsidan, 3,5mm
Rätsidan, 5mm
Rätsidan, 8mm
Avigsidan, 3,5mm
Avigsidan, 5mm
Avigsidan, 8mm

Med merinogarnet jag använde rullar kanterna in sig även med stora stickor. Det skulle kanske ha gått att få provlapparna släta genom att blocka/våtspänna, men risken är att effekten avtar ganska fort.

Det är möjligt att det skulle ha fungerat om jag stickat med en stummare fiber som bomull eller lin, jag vet inte. Jag har till exempel en glest stickad köpetröja i viskos som inte rullar sig trots att den är helt slätstickad.

Slutsatsen blir som så ofta inom hantverk att en lär prova sig fram 🙂

6. Välj dubbelstickning istället för slätstickning

Dubbelstickning ser ut som slätstickning men blir dubbelt så tjock. Några utmärkande drag för dubbelstickning:

  • Rullar sig inte, varken i över- underkant eller i sidorna.
  • Vändbar, den ser likadan ut på rät- och avigsidan.
  • Stickas med endast räta maskor och lyfta maskor (inga aviga!)
  • Stickas fram och tillbaka
  • Tjock, varm och mjuk
  • Flerfärgsstickning blir inverterad på avigsidan

Slätstickning kan inte bytas ut mot dubbelstickning i alla projekt. Den är mycket tjockare och är rätt knölig att sticka runt. Men i vissa fall så fungerar den bra eller till och med bättre!

Saker som gärna får vara lite tjockare, fyrkantiga eller rektangulära i formen och där båda sidorna är synliga är idealiska att göra i dubbelstickning.

Halsdukar blir varma, extra mjuka och vändbara i dubbelstickning. Andra saker som ofta görs i dubbelstickning är filtar, underlägg och grytlappar.

Nyfiken på att prova? Läs mer i den här artikeln: Dubbelstickning med en färg

7. Sticka runt istället för fram och tillbaka

Vissa projekt kan stickas runt som en tub på rundsticka eller strumpstickor istället för fram och tillbaka. Det här fungerar fint för babyfiltar och halsdukar där det bara är trevligt att de blir dubbelt så tjocka och varma! Det går dock åt dubbelt så mycket garn också 🙂

Det kan vara en bra idé att sticka en avig maska i varje sida, för att underlätta vikningen. Ett alternativ är att lyfta en maska i varje sida med garnet bakom arbetet, om du lyfter en maska avig eller rät är en smaksak.

Extra tips: Undvik otrevliga överraskningar!

Gör provlappar och tvätta dem. Det här extra tipset kommer att spara dig både tid och energi om du tar det till dig!

Tro mig, jag har slarvat med provlapp så många gånger. Och ibland har det gått utmärkt, andra gånger har det gått riktigt dåligt. 

Om du gör provlappar och tvättar dem kommer du upptäcka problem tidigt, innan du lagt ner tiotals timmar på ett projekt.

Det kanske ser ut som att den stickade halsduken inte alls kommer rulla sig så länge den hålls på plats av stickorna. Så du stickar på och sedan sitter du där flera timmar in i stickningen med en rullad garnkorv. Det har hänt. Det var inte roligt. Och nej, det finns inga bildbevis 🙂 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen