Garner delas in grupper efter tjocklek och Fingering är namnet på en av grupperna.
Fingering är relativt tunna garner som populära att sticka med och det finns en uppsjö av olika garner i den här tjockleken. Allt från de allra exklusivaste i lyxiga material som handfärgas i små serier till roliga printade sockgarner och akrylgarner i milda pasteller.
Du känner igen ett fingeringgarn på att det ofta stickas på stickor 2–3mm, eller virkas med nål 2,5–3,5mm, och då ger en masktäthet på runt 28–32 maskor per 10 centimeter.
På garnets etikett står nästan alltid hur många meter garnet är per 100gram. Står det en siffra mellan 400 och 600 meter/100 gram så hör garnet hemma i kategorin Fingering.
Ibland står det istället hur många meter garnet är per 50 gram, i så fall ska det stå mellan 200 och 300 meter för att räknas som fingering.
Fingering kan också kallas:
4 Ply och 3 Ply
I England och Australien kallas garner i den här tjockleken ofta för 4 Ply. Om de allra tunnaste garnerna i gruppen används även 3 Ply.
Det finns skäl att se upp om du köper garn från Storbritannien och Australien, de har en annan indelning och 4 Ply motsvarar BÅDE Fingering och Sport. Medan ett tunnare fingeringgarn faller under 3 Ply.
Ply kan i det här sammanhanget översättas till tråd, som vi använder det i 3-trådigt garn till exempel. Det betyder dock inte att alla garner med 3 eller 4 trådar automatiskt också är fingeringgarner. Inte heller är alla garner i kategorien spunna av 3 till 4 trådar då de individuella trådarna skiljer sig mycket åt i tjocklek och ett fingeringgarn faktist kan vara bara en tråd, eller betydligt fler.
Istället är det ett gammalt sätt att prata om garn som lever kvar i språket i England och Australien. Ibland betyder alltså 4 Ply Fingering eller Sport, andra gånger helt enkelt ett garn spunnet av fyra trådar oavsett tjocklek.
Sock och Baby
Fingering kan också kallas för Sock eller Baby eftersom garnet ofta används till strumpor och babykläder och -filtar.
Även Sport, som är lite tjockare, kallas för ibland för Baby, så var uppmärksam och kolla alltid löplängden så att du inte väljer fel tjocklek av misstag!
I Sverige menar vi oftast ett ullgarn som innehåller några procent nylon eller annan fiber som gör garnet mer slitstarkt när vi säger sockgarn. Och ett tunt och mjukt garn som till exempel merino, bomull eller akryl när vi pratar om babygarn. Men utomlands syftar alltså namnen ofta på tjockleken på garnet.
1 Super Fine
USA har en nationell standard för att dela in garn efter tjocklekar som tagits fram av Craft Yarn Council i samarbete med garnbranschen eftersom man tidigare hade många olika märkningar.
Om du köper garn i eller från USA så ska du titta efter ett garn där det står ”1 Super Fine” på banderollen om du söker ett fingeringgarn.
Tips! Craft Yarn Council har mycket intressant läsning om garn och garnhantverk på sin webbsida.
Hur används fingering garn?
De tunna garnerna som ryms inom fingeringkategorin är utmärkta för att sticka sockor och sjalar men även, babykläder och flerfärgsstickade vantar.
Fingering är fungerar också bra att sticka tröjor och andra plagg till vuxna i, till exempel tunna ulltröjor och slipovers eller t-shorts och toppar i lin, bomull, bambu eller viscose. Men var beredd på att lägga ner många timmar, att sticka stora projekt på tunna stickor tar tid och tålamod!
Välj stickor till ditt fingeringprojekt
Den rekommenderade stickstorleken brukar vara 2,5–3,5mm, vilket ger ett tätt tyg utan att det blir för styvt. Men såklart måste du inte använda de stickor som rekomenderas. Välj efter eget huvud och smak!
Handlaget varierar påverkar valet av stickor. En del stickar hårdare och behöver då lite större stickor för att få en bra stickfasthet, andra stickar lösare och behöver smalare stickor. Prova dig fram!
Projekttypen påverkar förstås också valet av stickor. Om du ska sticka babykläder kommer du troligen att landa på eller i närheten av den rekommenderade stickstorleken. Babykläder behöver vara hyfsat tätt stickade så att det inte uppstår hål där små fingrar kan fastna.
När det är dags att sticka strumpor däremot behöver du troligtvis gå ner i storlek för att få ett riktigt tätt tyg som håller att slitas på.
Sjalar och halsdukar slits inte så hårt och de blir ofta både vackare och skönare att bära om de är stickade på lite större stickor, så att tyget blir lättare och mer följsamt.
Ska du sticka spetsmönster kommer du att behöva gå upp ännu mer i stickstorlek för att hålmönstret ska komma till sin rätt!
Sticka Fingering garn tillsammans med annat garn
Fingeringgarner stickas både som enkel tråd (bara ett garn) och tillsammans med andra garner med annan textur. Till exempel har en tråd ull eller merino tillsammas med en tråd fluffig mohair eller mjuk alpacka.
Det går också bra att sticka med två eller fler trådar av samma fingering garn, det ger samma effekt som att använda en tråd av ett tjockare garn. Två trådar fingering motsvarar ungefär en tråd DK eller Sport och fyra trådar fingering blir ungefär lika tjockt som ett Worsted eller Aran garn.
Läs mer om att sticka med dubbelt garn i den här artiken. Där finns även en lathund över hur du kombinerar två trådar för att få nya tjocklekar!