Att stickning rullar sig vet vi, och att det ofta ställer till problem för oss vet vi också.
Men varför rullar sig stickningen? Det ska vi reda ut nu!
Varför slätstickning rullar sig mest
Slätstickning stickas med vartannat varv räta maskor och vartannat varv aviga maskor. Om du inte stickar runt förstås, då stickas alla varv räta eller alla varv aviga om du hellre vill det.
Det som händer då är att alla maskor är vända åt samma håll. Det i kombination med att räta och aviga skiljer sig lite åt i storlek gör att det uppstår spänningar i tyget.
De räta maskorna är lite bredare än de aviga maskorna. Det gör att de ”breder ut sig” och tvingar tyget att rulla sig mot avigan i sidorna.
De aviga maskorna å andra sidan är lite längre än de räta. De sträcker ut sig och tvingar tyget att rulla sig mot rätsidan i över- och underkant. De kanterna där du lagt upp och maskat av med andra ord.
Vad påverkar hur mycket stickat rullar sig?
Som sagt är det spänning mellan räta och aviga maskor som orsakar att kanterna rullar sig. Så kan vi minska spänningen kan vi också få tyget att rulla sig mindre. Här är några möjliga vägar att gå.
- Blanda räta och aviga maskor på samma sida för att jämna ut spänningen. Ju jämnare förhållande mellan aviga och räta desto slätare ligger stickningen.
- Garnval. Stumma garner rullar sig i regel mindre än mer elastiska alternativ. Bomull är alltså bättre än merinoull i det här fallet.
- Sticka med större stickor. Lösare maskor innehåller mindre spänning.
Varför är det ett problem att stickning rullar sig?
Oftast gör det inget att det stickade rullar sig, ibland är det till och med bra! När du vill ha en rullkant längst ner på mössan till exempel.
Kanter som ska sys ihop spelar det faktiskt ingen roll om de rullar sig – det försvinner när sömmen är på plats.
Problemen uppstår när du vill göra en slätstickad halsduk och det slutar med att du har en ihoprullad korv runt halsen. Eller när du vill ha en slätstickad kofta utan knappslå och resår i nederkant och den rullar sig åt alla håll!